‘Het is belangrijk jezelf te verwennen’

noortje-herlaar

Actrice en zangeres Noortje Herlaar hoorde 5 jaar geleden tot haar grote schrik dat ze coeliakie heeft. Na een periode van ‘flink aanpassen’ voelt de BN-er zich nu fantastisch.

Vijf jaar geleden stond Noortje Herlaar met de musical Mary Poppins op het toneel, zo’n zeven voorstellingen per week. Vaak had ze tijdens het zingen en spelen darmkrampen en buikpijn, klachten waar ze al veel langer last van had. ‘Op doorzettingsvermogen ging ik door’, blikt ze terug.

De actrice/zangeres werd door haar huisarts doorverwezen naar de specialist. ‘Eerder was ik een aantal maal weggestuurd. In het ziekenhuis bleek mijn bloed vol antistoffen te zitten. Een gastroscopie bevestigde dat ik coeliakie heb. Dat kwam als een volslagen verrassing. Ik had er nooit van gehoord, en ik was dus helemaal niet op de hoogte.

In het begin was het heel erg uitzoeken en mijn eten aanpassen. Maar het was ontzettend fijn dat sindsdien wel mijn buikklachten volledig verdwenen. Ik ben me alleen maar beter gaan voelen.’

Voedingsstoffen

Herlaar merkte ook andere veranderingen op. ‘Mijn huid was altijd erg onrustig. Toen ik glutenvrij ging eten, kreeg ik in eerste instantie een enorme reactie in mijn gezicht. Dat heeft een paar maanden geduurd, en sindsdien is mijn huid rustig.

Intuïtief voel ik me gezonder omdat ik het gevoel heb dat ik meer voedingsstoffen opneem.’

Volgens Noortje – die ambassadeur is van het glutenvrije merk Schär- is het belangrijk hoe je zelf omgaat met de auto-immuunziekte. ‘Als je je een slachtoffer voelt, wordt het een lijdensweg en dat heb je ‘t moeilijk. Ik probeer het zelf positief te benaderen. En als andere mensen het serieus nemen is dat heel fijn, maar het constant als een probleem benoemen vind ik niet prettig.

Ik verwen me met lekkere produkten die ik wel kan eten. Dat is echt belangrijk om te doen. Ik ben ook echt gelukkig dat er zoveel lekkere kant-en klare produkten zijn, zoals van Schär, die honderd procent veilig zijn en die je ook mee kunt meenemen naar werk en familie.

Je kunt niet altijd verwachten dat mensen speciaal voor jou koken, en soms heb je zelf ook geen zin. Dan is het lekker dat je een kant en klare tosti kunt maken.

De laatste jaren is er gelukkig meer kennis gekomen over coeliakie. Veel meer mensen weten wat het is.’

Modeverschijnsel

‘De reacties na mijn diagnose waren wisselend. Ik heb lieve vrienden, die me opbellen en vertellen dat er een nieuw tentje in Amsterdam is dat glutenvrij eten heeft.

Er zijn ook mensen die sceptisch reageren, en denken dat het een modeverschijnsel is. Dan heb ik soms het gevoel dat ik me moet verdedigen. Dat is best lastig.’

Er is ook een verschil tussen mensen met coeliakie, en mensen zonder coeliakie die toch klachten hebben als ze granen hebben gegeten. Hoe dat komt, daar is de wetenschap nog mee bezig. Soms wordt er gedacht dat ik kant-en klare antwoorden heb. Dat is natuurlijk niet zo.

Ik denk in ieder geval wel dat de granen van nu, niet meer de granen zijn van 50 jaar geleden. Al ons eten is inmiddels genetisch gemanipuleerd. Dan is het ook niet zo gek dat mensen allergische reacties krijgen; het lichaam gaat zich verzetten.’

Wie meer wil lezen over Noortje, kan terecht op: http://www.schaer.com/nl/glutenvrij-leven/noortje-herlaar