Meeste reanimatieapps deugen medisch niet

MEESTE REANIMATIEAPPS DEUGEN MEDISCH NIET

De meeste reanimatieapps die burgers informatie geven over hulp bij een hartstilstand, deugen niet, wat een risico in levensbedreigende situaties kan zijn.

Van de 61 onderzochte reanimatieapps deugen er slechts 5, die volgens de laatste medische richtlijnen zijn geupdate en gebruiksvriendelijk zijn. Jaarlijks krijgen 15.000 burgers een hartstilstand buiten het ziekenhuis, die 85 procent het leven kost.

Een reanimatieapp geeft een burger informatie over de juiste manier van reanimeren bij een hartstilstand. Maar ‘verouderde, onpraktische apps’ worden niet gecontroleerd. Het wordt dus hoog tijd voor een Europees keurmerk, bijvoorbeeld door de Europese Reanimatieraad, vindt Marco Kalz, onderzoeker en hoofddocent bij de Open Universiteit in Heerlen. Dat idee wordt ondersteund door de Hartstichting, die ook pleit voor controle en sancties bij ‘foute apps’.
Kalz publiceerde met collega’s een studie over de kwaliteit van reanimatieapps. Voor het eerst maakten hij en collega’s een overzicht, waarbij de apps door medische experts werden getest. “Mond-op-mondbeademing is een grote drempel voor een groep mensen, die dat niet willen toepassen bij een hartstilstand. Dat hoeft ook niet voor leken, weten we nu. Hartmassage kan genoeg zijn. Maar die update hebben veel apps niet. Of een app geeft bijvoorbeeld niet de juiste stand van de handen aan bij hartmassage”, vertelt Kalz. 
“We waren echt verbaasd zoveel apps te vinden met een lage kwaliteit. Ze zijn meestal te krijgen via Apple’s App Store en Google Play. Niemand is verantwoordelijk voor de inhoudeljke kwaliteit. Van de 61 voldeden er uiteindelijk 13 aan de nieuwste inzichten in de medische wetenschap voor reanimatie, maar waren soms weer niet gebruiksvriendelijk. Slechts 5, waaronder de gratis Reanimatie App van de Hartstichting, bleven er over.”
De onderzoeker wil desondanks benadrukken dat “iets doen, nog altijd beter is dan niets doen”. Vaak is tijd de grote boosdoener, benadrukt ook de Hartstichting. “Binnen 6 minuten moet er echt na een hartstilstand worden begonnen met reanimeren, dan is de kans op overleving het grootst”, zegt een woordvoerster.

De app van de Hartstichting is overigens bedoeld voor mensen die ooit een cursus reanimatie deden, en hun kennis willen opfrissen. Daarnaast biedt de app ook audio-ondersteuning bij het verlenen van hulp tijdens een hartstilstand.
Op dit moment verandert het aanbod van apps zeer snel, en ook dat maakt de keuze voor de juiste app lastig, zegt Kalz. “Sinds onze studie zijn er weer vele bij gekomen.”