Waarschuwing voor morfinepleister kind

WAARSCHUWING VOOR MORFINEPLEISTER KIND

Apothekers in ons land waarschuwen voor morfinepleisters die na inslikken dodelijk kunnen zijn. In Duitsland zijn enkele kinderen al overleden, aldus fabrikanten.

Morfinepleisters die veelvuldig gebruikt worden als pijnstillers tegen lichaamspijnen door o.a kanker, reuma en artritis moeten goed opgeborgen worden: ze zijn namelijk levensgevaarlijk als ze door kinderen worden ingeslikt. Die waarschuwing doen Nederlandse apothekers, verenigd in de KNMP.

De apothekers reageren op Duitse fabrikanten van Fentanyl-pleisters die aan de bel trekken nadat enkele kinderen zijn overleden nadat zij de pleisters hadden ingeslikt.

Morfinepleisters worden uitsluitend aan volwassenen op recept voorgeschreven. ”Dat gebeurt in geval van lichaamspijn door kanker, chronische pijn door reuma en artritis, hernia, en soms open wonden. Sommige volwassenen patiënten willen of verdragen geen injecties of tabletten. Deze medicijnen worden dus niet zomaar gegeven. Er moet echt iets aan de hand zijn,” zegt Rob Sebes, woordvoerder van de KNMP.

Jaarlijks worden er 490.000 pakjes Fentanyl-pleisters aan Nederlandse patiënten voorgeschreven, naast andere soortgelijke morfinepleisters, zo’n 180.000 keer. In een jaar komt dat uit op grofweg 5 miljoen morfinepleisters, laat stichting Farmaceutische Kengetallen weten. Sebes: ”Het is geen medicijn wat slechts spaarzaam wordt gebruikt.”

In Nederland kennen we geen dodelijke gevallen voor zover bekend. Toch zou wat apothekers betreft er zeker een waarschuwing moeten komen van de Europese Medicijnwaakhond, EMA. Het gaat vooral om het slikken van de gevaarlijke stof fentanyl, aldus de Amerikaanse ‘waakhond’ FDA.

”Alles wat helpt om het risico voor kinderen te verminderen, is meegenomen. Het is echt zaak dat volwassenen deze pleisters zo hoog mogelijk opbergen buiten bereik van kinderen, en na gebruik niet ergens opgefrommeld laten liggen. Wij raden aan alle gebruikte exemplaren in een keer weg te gooien als de vuilnisdienst komt. Het allerbeste is natuurlijk om ze terug te brengen naar de apotheek.”

Ook al zijn er geen kinderen in huis, je kunt als patiënt ook aan de situatie denken dat er kinderen mogelijk op bezoek komen. ”Het is echt oppassen geblazen. Je moet ze ook echt als medicijnen beschouwen.”

In Duitsland kregen fabrikanten de opdracht hun produkt beter zichtbaar te maken van de Europese medicijnwaakhond EMU. Consumenten moeten in een enkele oogopslag kunnen zien dat het om bijzondere medicijnen gaat die dodelijk kunnen zijn voor kinderen.

De fabrikant raadt volwassenen, die een morfinepleister dragen, ook af in hetzelfde bed als kinderen te slapen.