Discriminatie ex-kankerpatient

DISCRIMINATIE EX-KANKERPATIENT

,,Nu ga ik dood”. Dat is voor veel mensen de eerste gedachte bij de diagnose kanker. Toch overleeft ruim vijftig procent van de mensen de ziekte. Bij lymfklierkanker is dat zelfs 70 tot 90 procent. Maar dan beginnen de problemen pas goed: ex-patienten merken vaak discriminatie bij sollicitaties, verzekeringsmaatschappijen, en stuiten op onbegrip bij familie en vrienden. Tijdens lymfklierkankerdag worden vandaag de schijnwerpers op deze zaken gezet.
Jeroen Terlingen(65) weet er alles van. De journalist en boekenschrijver kreeg lymfklierkanker, net als jaarlijks bijna drieduizend mensen. Een doodvonnis dacht ook hij. ,,Ik kon maar beter mijn testament maken las ik in een encyclopedie van 1978. Mijn arts vertelde me dat die informatie achterhaald was want er waren goede behandelingen. Toen ik genas was dat echt een tweede kans voor me. Ik ging naar mijn leven kijken en afvragen of ik zo nog dertig jaar door wilde.”
Voor de meeste patienten zet de ziekte het leven volledig op de kop. Terlingen beschreef de ervaringen van lotgenoten in het blad van de LymfklierkankerVereniging(LVN). Hij hoorde vele schrijnende verhalen voorbij komen. Zo loopt bij zestig procent van de mensen de relatie op de klippen. ,,Vele patienten veranderen enorm. Ze verbreken zelf hun relatie of hun partners zeggen: hier heb ik niet voor gekozen. Daarnaast is de samenleving volstrekt niet ingesteld op de tienduizenden ex-kankerpatienten. Verzekeringsmaatschappijen discrimineren hen door levensverzekeringen te weigeren, die nodig zijn voor een hypotheek. Of ze verhogen hun premie met honderd, tweehonderd procent.”
,,Ja herkenbaar, absoluut”, zegt Karel Boomsma. Hij is beleidsadviseur bij Welder, kenniscentrum voor werk/verzekeringen in relatie tot (chronische) ziekten. De (ex-)kankerpatienten staan niet alleen in deze ervaringen, weet Boomsma. ,,Het geldt ook voor chronisch zieke mensen. En liegen over je gezondheidsverleden voor een levensverzekering valt onder medische fraude. Wij dringen er bij de maatschappijen op aan dat ze helder zijn over zijn hun voorwaarden. Onduidelijkheid is vaak het grootste probleem.” Volgens Boomsma zijn er legale truukjes om op een andere manier aan een hypotheek te komen.
Moeilijker is ‘t de vinger te krijgen achter discriminatie op de arbeidsmarkt. Ex-patienten vertellen dat ze vaak worden afgewezen. Hoewel ze vermoeden dat het vanwege hun ziekte is, krijgen ze vaak een andere reden te horen. ,, Dat is jammer, want het zijn vaak extra gemotiveerde mensen.” Boomsma vindt dat werkgevers zo veel arbeidskracht laten liggen terwijl er zoveel vacatures zijn.
Vanavond is er een speciale tv-uitzending over het onderwerp via de website www.lymfklierkankerdag.nl te zien.

Lymfklieren zijn kleine, niervormige organen, en kunnen onder andere gevoeld worden in de oksels, liezen en hals. Als filters van het lymfklierstelsel zorgen ze voor de verwijdering van bacterieën en virussen. Wereldwijd neemt deze vorm van bloedkanker het snelst toe, onduidelijk is waarom.

Wereldkampioen boksen Esther Schouten(30) kreeg vorig jaar maart de diagnose lymfklierkanker. Na bestralingen en een chemokuur stond ze een jaar later weer in de ring. Op dit moment traint ze in Duitsland voor (oefen-) wedstrijden, en een wereldtitelgevecht in december. Als ambassadeur van de patientenvereniging hangt haar poster vandaag in vele ziekenhuizen.
Openhartig vertelt ze over haar ziekte. ,,Omdat ik van mensen hoor dat mijn verhaal ze hoop geeft en nieuwe energie.“
,,Voor mij was de diagnose eerst een opluchting. Ik voelde me niet lekker, ik had een wedstrijd verloren; nu wist ik dat het niet psychisch was. Ik dacht altijd: kanker overkomt mij niet. Maar ik ben van nature altijd superpositief ingesteld. Tijdens het ziekteproces ben ik nooit bang geweest en ik nooit ingestort.
Nu merk ik tijdens trainen toch dat ik een dodelijke ziekte heb gehad. Ik kamp met extra onzekerheden over mijn lichaam. Zodra ik wat voel, rinkelen alarmbellen. Lotgenoten vertellen me dat dat volstrekt normaal is. Dat hoort bij de verwerking. Na mijn controle binnenkort kan ik er weer tegenaan. Die bevestiging dat alles goed is, heb ik nodig.”