Jeugd depressief door acne

JEUGD DEPRESSIEF DOOR ACNE

Vele jonge Nederlanders met jeugdpuistjes, zo’n tachtig procent in totaal, voelen zich gefrustreerd, boos en verdrietig. In Nieuw-Zeeland wees onderzoek uit dat dertien procent van de jongeren zelfs een zelfmoordpoging doet vanwege de huidaandoening.
Zijn die cijfers niet van toepassing in Nederland, toch noemt 10,5 procent van de jongeren met acne zich depressief. Dat zijn de resultaten van een onderzoek over acne dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard/kien in opdracht van farmaceutisch bedrijf Galderma.
Onder jongeren heersen nog altijd veel misverstanden over acne, ziet dermatoloog Peter van de Kerkhof in zijn praktijk. ,,Dat je ‘t krijgt omdat je niet schoon bent, dat veel wassen met veel zeep helpt, dat je verkeerd eet”, somt de hoogleraar van het UMC St.Radboud te Nijmegen op. ,,Maar het is nooit wetenschappelijk bewezen dat je door verkeerd voedsel acne krijgt.” Ook het aanschaffen van vele smeersels, raadt hij af.
Acne is een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van (gehad). Een vettige huid, meeeters, puistjes; in milde vorm hoort er dus een beetje bij van je 15e tot je 25e, vindt Van de Kerkhof. Zolang het acceptabel is.
,,Als je er last van hebt, zijn er middelen voor. Dan raad ik aan om naar de huisarts te gaan, die iets voorschrijven of doorverwijzen. Vaak is er een goede oplossing ter overbrugging van deze periode.”
Volgens de hoogleraar moet voorzichtig worden omgegaan met de wens tot een perfecte huid. ,,Dan blijf je behandelen.” Aan de andere kant is in ernstige gevallen van acne, die gepaard gaat met flinke ontstekingen, medische hulp eigenlijk noodzakelijk, vindt hij. ,,Als jongeren zeggen; ‘t kan me niet schelen, is dat op zich mooi natuurlijk, maar dan moet ik toch waarschuwen voor een grote kans op levenslange littekenvorming.”
Uitknijpen, wat het merendeel van de jongeren doet, is nog altijd funest. ,,Dat onderhoudt de acne.”
Sinds vorig jaar is de behandelstandaard voor huisartsen met betrekking tot acne aangepast, en kan de huisarts meer middelen tegen acne voorschrijven.

Aan het onderzoek over acne deden 623 respondenten in de leeftijd van 16 tot en met 29 jaar mee. Enkele uitkomsten zijn de volgende:
33 procent is door acne onzeker in het openbaar.
28 procent denkt minder kans op verkering te hebben.
74 procent drukt nog altijd de puistjes uit.
44 procent is gefrustreerd omdat zij geen middel kunnen vinden dat helpt.